Retinol? Hypoallergeen?

We leggen die moeilijke woorden en icoontjes op het productetiket aan u uit.

Al die icoontjes en moeilijke woorden op een productetiket, fijn om te weten wat ze nu eigenlijk willen zeggen, toch. Dermatologisch getest? Wat betekent dat potje met cijfer ook alweer en een zandlopertje? Is mijn product dierproefvrij? Wij leggen het graag aan u uit!

Dit doet het

Er mag alleen een cosmetische claim op een verpakking staan als het ook daadwerkelijk wetenschappelijk is aangetoond dat het product doet wat wordt beloofd.
Dit kan gaan over het doel, de werking of de eigenschappen zoals anti-rimpel of vochtinbrengend.

 

Dit zit er in

U kent vast wel het lijstje met moeilijke woorden dat op het label staat. Dit zijn de gebruikte ingrediënten en hun INCI-naam.
Deze vermelding is verplicht op alle cosmeticaproducten. De volgorde is van afnemend gewicht; wat als eerste genoemd wordt heeft het grootste aandeel in het product. Met achteraan de ingrediënten die in kleinere hoeveelheden aanwezig zijn in het product.

Dit zijn veelvoorkomende ingrediënten:

  • Alcohol: cetearyl alcohol en behenyl alcohol drogen de huid niet uit.
  • Ascorbyl palmitate/ascorbic acid: Vitamine C voor een frisse en egale teint. Vitamine C Palmitaat is een vetzuurester die als stabilisator bij olie-in-wateremulsies wordt gebruikt en de natuurlijke lipidelaag van de huid herstelt.
  • Collageen: een eiwitvorm dat essentieel is voor een gezonde, soepele en jeugdige huid. Collageen zorgt onder andere voor het afremmen van rimpelvorming, het verminderen van de diepte van uw bestaande rimpels en het verbeteren van de elasticiteit van uw huid.
  • Glycerin: vocht inbrengend ingrediënt dat makkelijk wordt opgenomen door de huid. Zorgt ervoor dat de huid minder vocht verliest en is ideaal voor fijne lijntjes en rimpels. De werkstof heeft een hydraterende werking en een positief effect op de huidelasticiteit en het herstel van de huid barrière.
  • Retinol: ook wel vitamine A genoemd. Zorgt voor vermindering van lijntjes en pigmentvlekken. Er zijn verschillende soorten retinol:
    • Retinoïnezuur (ook wel vitamine-A zuur genoemd) is een retinoïde die alleen beschikbaar is op recept in vormen zoals Isotretinoïne en Tretinoïne. Dit is de biologisch actieve vorm van vitamine A met het grootste effect, maar wel met de grootste kans op huidirritatie.
    • Retinol is de sterkste retinoïde die zonder recept verkrijgbaar is. Hoewel nog steeds zeer effectief, is Retinol ongeveer 20% zwakker dan Retinoïnezuur. Het wordt door de huid langzaam omgezet in Retinoïnezuur. Dit betekent dat er minder huidirritatie is dan bij Retinoïnezuur.
    • Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat en Retinyl Acetaat zijn de mildste retinoïden, ook wel bekend als retinyl esters. Ze zetten zich trager om in Retinoïnezuur en vormen dan ook een minimaal risico op huidirritatie.
    • Micro-ingekapselde Retinol, sommige vormen van Retinol zijn micro-ingekapseld, wat helpt bij het stabiliseren van het Retinol om maximale potentie te garanderen. Micro-ingekapseld Retinol creëert ook een onzichtbaar schild op het oppervlak van de huid om vochtverlies te verminderen, wat van cruciaal belang is voor het verminderen van het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes.

Retinol is een van de meest populaire anti-aging ingrediënten van nu. Met reden, want enkel dit bestanddeel versnelt zomaar uw cel vernieuwing, het vermindert rimpels en fijne lijntjes en pakt zelfs pigmentvlekken en een doffe teint aan.

  • Sheabutter: zorgt voor een sterkte hydratatie, is extreem verzachtend en beschermt de huid waardoor het zorgt voor een sterke huid barrière. Naast goede antioxidanten zit er ook allantoïne, wat exfoliërend werkt, in sheabutter.
  • Sodium hyaluronate: ook wel Hyaluronzuur genoemd, het werkt vochtinbrengend, verstevigend en gladmakend. Hyaluronzuur verfrist ook de bovenste huidlagen, waardoor uw huid er zachter, gladder en stralend uitziet. Het vermindert direct de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.

 

Dit betekent het

Vaak worden er termen genoemd die bekend klinken omdat we ze zo vaak lezen, maar wat ze nou echt betekenen?

  • Dermatologisch getest is eigenlijk een vage benaming. Het product is getest door dermatologen in opdracht van de fabrikant. Maar het zegt uiteindelijk niets over het product of de uitslag van de test. Elke fabrikant kan het op het label zetten, want deze term is niet eens wettelijk beschermd.

  • pH-Neutraal heeft te maken met huidirritatie. Neutraal wil zeggen dat de pH-waarde van het product dichtbij de pH-waarde van de huid ligt. De kans op huidirritatie wordt groter naarmate deze waarde erg afwijkt.

  • Hypoallergeen wordt gebruikt bij schoonheids- en verzorgingsproducten waarin geen ingrediënten (zoals alcohol, parabenen of parfum) zijn gebruikt waarvan bekend is dat ze een allergische of irriterende reactie kunnen veroorzaken. Iedereen reageert anders op bepaalde stoffen, maar hypoallergeen betekent niet dat er nóóit een reactie zal optreden. Ook deze term is niet wettelijk beschermd en kan dus vrij gebruikt worden. 

 

Symbolen

Ook worden er vaak icoontjes geplaatst waarmee de fabrikant iets duidelijk wil maken. Maar soms is het niet meteen logisch wat dit nu betekent, toch? De symbolen kunnen iets vertellen over bijvoorbeeld het materiaal van de verpakking of het milieuvriendelijk is of wat er na afloop met de verpakking moet gebeuren.

  • Houdbaarheid na opening: 

    Dit is het het PAO-symbool, oftewel “Period-After-Opening”. Dit getal geeft aan hoe lang een product houdbaar blijft na de eerste opening. Staat er een 12 dan is het na opening nog 12 maanden houdbaar.

  • Handleiding:

    Meestal is de verpakking zo klein, dat er geen ruimte is voor ingrediëntvermelding. Dit teken verwijst naar een aparte ingrediëntenlijst of folder dat bij het product wordt geleverd.

  • Ongeopend houdbaar tot:

    Dit staat op producten die ongeopend korter dan 30 maanden houdbaar zijn. Of er staat aangegeven 'bij voorkeur te gebruiken voor...'. Staat dit er niet of geen zandloper, dan is het product onbeperkt houdbaar.

  • Kringloopsymbool:

    Het universele symbool voor recycling, deze verpakking kan dus worden gerecycled. Soms staat er een cijfer in het midden, dit geeft het type kunststof aan waaruit een verpakking is gemaakt

  • Dierproefvrij / Cruelty free: 

    Alle cosmeticaproducten in ons land zijn dierproefvrij. Dierproeven zijn bij wet verboden, in heel Europa wordt al jaren niet meer getest op dieren.

 

Advies na openen:

De daadwerkelijke houdbaarheid van een cosmeticaproduct is afhankelijk van de manier waarop u met het product omgaat na aanschaf.

Enkele tips:

  • Bewaar het product niet in de zon

  • Gebruik een spatel of wattenstaafje voor het aanbrengen van een crème. Haal dus niet met uw vingers crème uit het potje, zo komen er schadelijke bacteriën in het potje en de crème. Dit kan ervoor zorgen dat er irritatie plekjes en puistjes ontstaan. 

  • Na elk gebruik het product zorgvuldig afsluiten

  • Reinig uw sponjes of spatels na gebruik goed met water en zeep, en laat ze drogen voor  (her)gebruik.

 

Bekijk alle huidverzorging >>

Terug naar het overzicht